Det allra viktigaste när du startar eget företag är att skaffa nya kunder. Det är mycket viktigare än att formulera en affärsidé i detalj och det är mycket viktigare än att välja rätt bolagsform, skaffa rätt lokaler, teckna rätt försäkringar etc. Vi kommer till allt detta längre ner på denna sajt. Men börja med att skaffa nya kunder!! Utan att skaffa nya kunder är det ingen idé att du startar något företag.
Hur skaffar jag nya kunder för mina produkter eller tjänster på mest effektiva sätt utan att det kostar för mycket pengar eller tid? Detta är den absolut vanligaste frågan som jag möter.
Här kommer 10 tips om hur du kan skaffa nya kunder till ditt nya företag. Välj ut något eller några som passar dig och din stil och kör hårt med dem!
1. Formulera i en eller två meningar vad du håller på med
Tänk dig att du träffar någon som frågar: Vad håller du på med nu för tiden? Hur svarar du då? Beskriv dig själv och din verksamhet med så få ord som möjligt. Om jag skrev handböcker så skulle jag säga ungefär så här om min verksamhet: ”Jag skriver handböcker med beprövade råd om hur man når sitt drömjobb. För att hålla kostnaderna nere så ger jag ut böckerna på eget förlag.” Detta kallas för att du formulerar din ”hisspitch”.
2. Uttryck det du håller på med så att du blir annorlunda och helst unik
Fundera på vad det allra viktigaste är som du vill att dina nya kunder ska komma ihåg när det gäller din verksamhet. Förenkla din beskrivning av det som gör dig unik! Ungefär så här: ”Allt vad jag skriver om har jag varit med om själv eller upplevt nära som rådgivande konsult. Inget flum alltså, utan konkreta råd som fungerat i verkligheten.”
3. Rör det mig?
Kommer de som hör om vad du sysslar med bry sig över huvud taget? Formulera dig så att de gör det. Jag brukar säga ungefär så här. ”Vi har arbetslöshet i Sverige, framför allt bland ungdomar. Och dessutom har det visat sig att över 50 % av de som har ett jobb gärna skulle vilja byta till något annat. Tänk lite på hur det står till i din bekantskapskrets. Hur många bland de du känner tror du helst skulle vilja göra något annat, t.ex. starta eget?”
4. Garantera kvaliteten på ditt jobb
Kan du inte garantera kvaliteten på det du tänker erbjuda till dina nya kunder så är det angeläget att du funderar över varför du inte kan göra det och helst rätta till det. Ge en lång garantitid, erbjud dina kunder att de kan skicka tillbaka en vara som de inte är nöjda med utan att de ska behöva argumentera alls.
5. Skaffa dig ett domännamn som är lätt att komma ihåg
Domännamnet ska vara lätt att komma ihåg. Det ska tala i alla fall på ett tydligt sätt om vad sajten handlar om.
6. Skaffa en e-postadress som är lätt att komma ihåg
Den ska vara lätt att förklara och lätt att komma ihåg.
7. Samla på tips om hur man gör
Skapa en fil i din dator där du samlar på sådana tips inom ditt specialområde som du tror att många är intresserade av. Det blir ett bra underlag för dina kommande artiklar, nyhetsbrev, inlägg i andras diskussioner m.m. Skapa dessutom en lista på bra källor som ger information och tips inom ditt specialområde.
8. Ta reda på hur man har fått ditt namn
”Hur fick du höra talas om min verksamhet eller mitt företag?” är en bra fråga till dina nya kunder för att du ska kunna prioritera dina marknadsansträngningar ännu bättre i fortsättningen. Jag får de flesta kunderna via Internet vilket gör mig övertygad om att jag bör satsa ännu mer på att göra mina hemsidor optimala ur sökmotorsynpunkt.
9. Använd dig av ”bench marking”
Jämför hela tiden din verksamhet med andra. Hur blir du unik, hur kan du bli bättre och hur kan du marknadsföra ditt företag på ett bättre sätt? Se på dina kollegers erbjudanden, service och sätt att presentera och hur de betonar olika delar. Men fall inte i gropen att i första hand ägna dig åt priskonkurrens. Med låga priser kommer du så småningom tvingas leverera låg kvalitet och inte ha råd att utveckla din verksamhet och då kanske du måste hålla ännu lägre priser. Du hamnar i en nedåtgående spiral.
10. Uttryck resultatet av det du erbjuder i siffror
Det mesta som går att mäta och uttrycka i enkla siffror är lätt att kommunicera och lätt för dina kunder att komma ihåg. En inredare som jobbar med styling inför en försäljning av en bostad kan ha svårt att beskriva sina tjänster med avseende på färg, form, material och design. Det är mycket bättre om man kan uttrycka resultatet i siffror, t.ex. på följande sätt: ”Sedan vårt företag genomförde en förändring av en villa i Uppsala så kunde mäklaren sälja villan för ett pris som var 15 % högre än vad man trodde från början.” ”Genom att vårt företag har speciella avtal med leverantörer av material så blir kostnaderna 20 % lägre för våra kunder.”
Som sagt, välj ut ett eller flera av dessa råd och kör hårt med dessa. Det är den bästa starten för ditt nya företag när du ska skaffa nya kunder.