Detta bör du veta om du ska köpa ett företag

Att hitta ett bra företag som är till salu för rätt pris är inte lätt. Det kan ta lång tid för dig att hitta. Det kan mer liknas vid ett detektivarbete än att köpa vilken vara eller tjänst som helst. Här är några sätt som är möjliga:

1. Läs specialtidningar inom ditt intresseområde

Om du vet inom vilket område som du skulle vilja hitta ett företag som är till salu bör du läsa allt som du kommer över inom ditt specialområde. Det kan vara tidskrifter, webbsidor, forum på nätet m.m.

2. Nätverka med olika rådgivare

Prata med personer som revisorer, folk som jobbar med bokföring eller ekonomisk rådgivning, banktjänstemän, folk på handelskammaren och konsulter som jobbar med småföretag. Dessa olika typer av rådgivare är ofta de första som får vetskap om när ett litet företag blir till salu.

3. Ta direktkontakt själv

Många företag kan vara till salu utan att ägaren vill gå ut offentligt och tala om det. Han eller hon kan vara rädd för att kunder eller personal kan bli oroliga och lämna företaget. En del företag kanske inte är till salu men din fråga kan starta en tankeprocess hos företagaren som så småningom kan leda till en försäljning.

4. Kontakta företagsmäklare

Precis som fastighetsmäklare jobbar med att förmedla hus mellan köpare och säljare så jobbar företagsmäklare med att förmedla företag. En sådan mäklare kan

• förmedla en affär som säljaren önskar ska vara sekretessbelagd
• genomföra en inventering och framställa en objektiv beskrivning av företaget
• göra en värdering av företaget
• söka och ta kontakt med tänkbara köpare
• hjälpa säljaren att förhandla om rätt pris
• upprätta nödvändiga avtal och kontrakt för genomförandet av affären

Anledningen att en säljare ger ett uppdrag åt en mäklare att förmedla en försäljning är densamma som när någon ska sälja sitt hus. En mäklare har kunskapen hur en affär av den här sorten kan gå till, mäklaren ska fungera som en opartisk rådgivare mitt emellan säljare och köpare och han eller hon ska ha förmågan att se en affär från båda sidor.