En egen säljande hemsida är en viktig del av marknadsföringen av dina tjänster eller produkter. Har du ingen säljande hemsida så ”finns du inte”! Det gäller att skapa trafik till den och att den ger dig värdefulla marknadskontakter. Det kostar inte särskilt mycket att skapa en bra säljande hemsida och du behöver inte vara dataexpert. Det kan ta mycket tid att fylla sidan med intressant innehåll och att underhålla den, så använd den tiden på bästa möjliga sätt.
På din säljande hemsida kan du kontinuerligt berätta för omvärlden om vad du åstadkommit. Det ger personerna i ditt nätverk en chans att följa med i din utveckling. Du kommer att få många hejarop till att börja med av kompisar och kolleger och förhoppningsvis så småningom av dina kunder. Du vet säkert att du kan ladda ner program gratis för att göra en egen säljande hemsida eller en egen blogg, t.ex. WordPress. Det är ett användarvänligt program. Jag har gjort flera av mina säljande hemsidor med hjälp av detta program. Du hittar programmet på www.wordpress.com och där finns instruktioner hur du kommer igång. Där finns också forum där du kan ställa vilka frågor du vill, även om du inte kan någonting när du börjar.
Se till att din hemsida innehåller värdefull information, att den är sökmotoroptimerad och att du skapar trafik till hemsidan på alla möjliga sätt. Jag ger dig nedan 14 viktiga råd för din säljande hemsida i detta avsnitt.
Samarbeta med ägare av andra hemsidor som vänder sig till liknande besökare som du gör. Skriv så bra innehåll på din hemsida så att bloggare och andra gärna länkar till din sida. Det ger både besökare och det gör att din sida rankas högre av sökmotorerna.
Blogga på egen blogg, skriv och diskutera på andras bloggar och på befintliga diskussionsforum. Berätta om ditt nyhetsbrev som dina besökare kan beställa om de är intresserade.
Svara när du hittar frågor på olika forum eller bloggar. Vet du inte svaret så ta reda på det. Då blir du betraktad som expert och du blir dessutom så småningom en verklig expert genom att göra just detta. Dessutom kommer du få kontakt med likasinnade som du kan byta erfarenheter med.
På hemsidan kan du visa tackbrev och kommentarer som du fått via mejl. Visa de resultat som du åstadkommit och, om det går, även hur arbetet gått till. Samla allt i din dator och lämpliga delar på din hemsida så att du kan visa exempel när du träffar presumtiva kunder. Har du en iPad så blir det ännu enklare och behändigare att på dina kundmöten visa bilder på de uppdrag eller dina produkter som du har på din hemsida.
Här kommer 14 praktiska tips för din säljande hemsida:
Ge lösningar på problem som dina besökare kan antas ha. De allra flesta besökare är inte ute efter att beställa något när de surfar runt. De flesta söker information och svar på frågor. Se till att de får bra svar och fyll på successivt så att det finns svar på många tänkbara frågor. Jag har en sådan hemsida.
Ta fram din specialitet på din säljande hemsida. Jobbar du som konsult så kanske du specialiserar dig på uppdrag inom vissa områden t.ex. ledningsfrågor, ekonomi, marknadsföring eller kommunikation. Skriv om sådant på din hemsida.
Gör det lätt för besökaren att orientera sig på din säljande hemsida. Om den som kommer in på din hemsida inte vet hur han ska hitta den information som han är ute efter så är det du som är förloraren.
Skriv intressant innehåll. Tänk på att en person som surfar runt på en hemsida och letar efter information stannar ofta inte mer än några sekunder. De gör bara några få klick inne på den hemsida som de besöker. Det gäller alltså att du kan väcka ett sådant intresse för det du erbjuder på den korta tiden att besökaren agerar på det sätt som du önskar.
Gör så att besökarna agerar. Informera om hur besökarna kan ta nästa steg, hur de kan få ännu mer information, hur de gör för att ladda ner värdefull information, hur de gör för att kontanta dig etc. Gör hemsidan interaktiv genom frågor och svar, undersökningar m.m.
Få besökarna att komma tillbaka till din säljande hemsida. Uppdatera din hemsida kontinuerligt med nyheter, nya artiklar, vad är ”inne” just nu, har du utvecklat någon ny tjänst, anställt någon ny medarbetare eller kammat hem något nytt prestigeuppdrag.
Använd länkar – både externa och interna. Ett av de bästa exemplen på en hemsida med många interna länkar är Wikipedia. Gå in på vilken sida som helst och du kommer att hitta massor med internlänkar. Då blir det lätt för besökarna att hitta mer information och det gör din hemsida mer attraktiv hos sökmotorerna.
Använd nyckelord på din hemsida som folk i allmänhet söker på. Lär dig var man placerar dessa nyckelord på hemsidan, i namnet på hemsidan, i rubriken på sidan, i början av nya stycken osv. Förslag på nyckelord får du på Google Adwords sökordshjälpmedel. Beskriv samtidigt din bredd, att du åtar dig olika sorters uppdrag, eller att du har många olika produkter inom samma område.
Skapa trovärdighet. Publicera bilder och fakta om genomförda uppdrag eller av nöjda kunder. Ta med rekommendationer och referenser. Det ska dessutom vara lätt att hitta information om dig och ditt företag samt din adress på din hemsida. Det skapar en naturlig seriositet.
Bilder på hemsidan är viktiga. Små bilder som visar stora rum fungerar inte. Däremot kan lite större bilder av små detaljer vara oerhört effektiva. Det är viktigt att du har tillstånd att publicera de bilder som du lägger ut på din hemsida. Ta egna bilder eller köp publiceringsrätten till bilder på sajter där man säljer sådana bilder.
Gör hemsidan behaglig att titta på. Se till att bakgrund, logga och bilder inte stjäl intresset från den viktiga och huvudsakliga informationen som du vill få fram. Om du anlitar en webbdesigner för de delar av hemsidan som du inte behärskar eller vill syssla med bör du se till att den expert som du anlitar bygger upp och skapar stommen till din hemsida. Därefter kan du själv gå in och uppdatera och fylla på med aktuell information.
Sprid informationen om din hemsida utanför nätet. Informera om den på ditt visitkort, i dina e-postmeddelanden, i ditt nyhetsbrev, på trycksaker, när du minglar och nätverkar, ja, på alla sätt.
Mät antalet besökare till hemsidan, antalet besökare som agerar aktivt, antalet besökare som ställer frågor, hur de kommer till din hemsida, vilka delar av din hemsida som de besöker mest eller var de är aktiva på annat sätt. Allt detta hittar du på Google Analytics. Analysera och vidta åtgärder för att trafiken ska öka hela tiden.
Du har säkert hört talas om sökmotoroptimering eller SEO, som det kallas i dagligt tal. Det handlar om hur du på bästa sätt får fler besökare till din hemsida. Bra grundkunskaper i detta kan du hitta om du surfar runt lite på nätet.