Sju misstag jag gjort som egenföretagare

Jag har följt många egenföretagare som har startat eget och jag följer kontinuerligt några egenföretagare som driver egna företag inom alla möjliga branscher. En lärdom från detta är att det i allmänhet tar längre tid än man trodde från början med att komma igång som egenföretagare och få allt att rulla. Det händer andra egenföretagare och det har verkligen hänt mig.

Här följer några råd som gör att det går snabbare för dig att nå dit du vill som egenföretagare. I det här avsnittet har jag gjort en lista på de vanligaste misstagen som görs och som orsakar så många onödiga förseningar, besvikelser och därmed även förskjutna möjligheter som egenföretagare att tjäna pengar. Jag utgår från mig själv för att senare berätta hur jag gjorde för att effektivisera mitt arbete så att jag blev betydligt effektivare. Jag tycker att jag gjorde åtminstone sju tydliga misstag.

Här kommer de:

Misstag nr 1: Jag satte inte upp tillräckligt tydliga mål för vart jag ville

Vet du var du vill vara som egenföretagare och dig själv om sex månader eller t.ex. om ett år?

Om inte – så är det dags att du sätter dig ner och tänker igenom detta. Med ett tydligt mål kommer du ha mycket lättare att se vilka åtgärder som är viktiga och vad som bara är störande. I nästa avsnitt visar jag en bra metod för hur du kan formulera och sätta upp mål för både dig själv och ditt företag som är tydliga och effektiva.

Misstag nr 2: Jag tyckte att det var svårt att prioritera mellan olika åtgärder. Jag upplevde alla åtgärder som viktiga.

Jag kanske var mitt inne i en ”brainstorming”-fas där jag funderade på olika sätt att marknadsföra någon av mina tjänster. Och plötsligt ringer den konsult som jag anlitar för bokföringen och berättar att hon hamnat i en kris. Datorn har kraschat och hon kommer inte åt mina ekonomiuppgifter. Hon undrar om jag kan ta kopior på mina kvitton och skicka över dessa omgående.

Det kan ofta vara svårt som egenföretagare att prioritera mellan olika åtgärder som alla kan tyckas vara viktiga – en del på kort sikt och andra kanske på längre sikt.

Misstag nr 3: Jag jobbade inte med de viktigaste åtgärderna under de timmar på dygnet då jag är som mest effektiv.

En del av oss är morgonmänniskor, andra är kvällsmänniskor. En del har svårt att få något nyttigt gjort alldeles efter lunchen och andra är väldigt ineffektiva sent på eftermiddagen innan man får lite middagsmat i sig. Ta reda på när du är som mest effektiv och planera, om möjligt, så att du kan genomföra dina åtgärder under just de timmarna. För mig är detta väldigt tydligt. En åtgärd som i vanliga fall kan ta en timme att göra när jag är pigg och på alerten kan ta mig tre-fyra timmar att göra på andra tider på dygnet. Dessutom blir den då ofta sämre gjord och jag tycker att det är både tråkigt och jobbigt att hålla på med det. Försök att planera dina dagar med utgångspunkt från din ”bästa tid”.

Misstag nr 4: Jag gav mig inte tid att fundera på hur jag utnyttjade min tid för ”jag var ju så upptagen”

Jag gjorde som egenföretagare det mesta i sista minuten
Jag hade inget grepp om hur mycket tid olika saker tog
Jag hade svårt att bedöma om resultatet av en viss åtgärd var värt den tid det skulle ta
Jag ägnade nästan aldrig någon tid åt att planera min egen tid
Stämmer detta även för dig? Det gör det för de allra flesta av oss.

Misstag nr 5: Jag hade svårt att säga ”nej”

Detta är ett av de vanligaste misstagen bland egenföretagare som gör att bildandet av nya företag tar längre tid än man trodde från början. Det finns många kurser inom alla möjliga områden men jag har aldrig hört talas om någon kurs där man lär sig att säga ”nej”. Har man modet och överblicken över sin egen situation så kan man säga nej vid rätt tillfällen. Då får man möjlighet att ägna mer av sin tid åt sitt mål – att starta upp och driva ett eget företag.

Lär dig den subtila konsten att säga ”ja” till en person men ”nej” till det han eller hon föreslår eller insisterar på att du ska göra. Det är inte alltid lätt men det går.

Misstag nr 6: Jag tog raster för sällan och slarvade med att koppla av

För att lyckas som egenföretagare är det viktigt att du lär dig att koppla av, att du tar pauser, att du motionerar och äter klokt, både vid rätt tidpunkter och rätt kost. Detta är ett stort område som du kan hitta mycket information om på nätet.

Och sist men inte minst:

Misstag nr 7: Jag glömde ibland bort att ha roligt när jag jobbade

En bra chef är den som bl.a. kan entusiasmera sina medarbetare och se till att man har roligt på jobbet. Som egenföretagare ligger detta ansvar på dig eftersom du är din egen chef. ”Hjärnan måste ha roligt för att företaget ska må bra!” säger professor Rolf Ekman, som forskat mycket inom detta område.