Tips om du ska starta en webshop

Vi har satt ihop en guide med bra saker att tänka på om du ska starta webshop. Med alla dessa restriktioner pga pandemin så kan det vara skönt att slippa gå till kontoret och jobba hemifrån istället eller ute vid ett utebord med din laptop och en uppfriskande drink i handen.

starta en webshop

Det finns en hel del att tänka på om man ska öppna en e-butik. Det första man ska ha klart för sig är sin idé och affärsplan. Vilken plattform man ska välja beror till stor del på vilken typ av varor man ska sälja. Har man ett fåtal varor så kan det vara bra men en hyrbutik, men vill man ha full kontroll över sin webshop och inte dela med sig av sin data till någon leverantör så är en egen utvecklad webshop bäst. Bland Open Source plattformarna för e-handel finns det många alternativ, de mest populära idag är PrestaShop, OpenCart och Magento.

Saker man behöver för att starta en webshop:

Domän
Webbhotell
Plattform
Betallösning

Domän  – Kan du registrera på ett webbhotell, det finns många bra svenska webbhotell att välja på.

Webbhotell – Det är viktigt att välja ett bra som gärna är anpassat för din e-handelsplattform, sen om du kommer att ha mycket kunder och många produkter kan det vara bra att starta med en VPS server, så slipper din webbplats bli seg som sirap när dina kunder besöker den.

Plattformar – Testa och gå igenom dem du tycker verkar bra. Fördelen med att välja en plattform som många andra e-handlare använder sig av är att det är lättare att få hjälp och att hitta andra utvecklare då.

Betallösningar – Starta med PayPal vilket är snabbt och enkelt, för att sen lägga till betallösningar som faktura och postförskott, kunder idag vill kunna välja den betallösning som de är vana vid när de handlar på nätet.

Fraktlösningar – De flesta brukar hålla med eget lager för att kunna ha koll på sina varor och så, men det är även vanligt att man använder sig av dropshipping eller 3PL vilket är när man outsourcar sitt lager till ett fraktbolag.